Neil Martin, PhD, BCBA-D, este unul dintre vorbitorii notorii la Conferinta internationala ABA Chisinau 2019. Dr. Martin lucrează ca analist compoprtamental (în calitate de clinician, academician, supervizor și cercetător), din 1990. A obținut doctoratul la Universitatea din Reading (Marea Britanie) în 1998 și a devenit analist comportamental certificat de bord (BCBA) în 2002. A fost printre primii câțiva BCBA din Marea Britanie și a fost printre lectorii care au dezvoltat primul curs aprobat de BACB în Marea Britanie, primul din afara SUA.

După ce a lucrat în mediul academic la Universitatea din Kent, Dr. Martin a lucrat independent timp de mulți ani predând o serie de secvențe de curs aprobate de BACB, ajutând la înființarea altor cursuri în întreaga lume, supervizând studenții și consultând numeroase organizații și familii, la nivel internațional.

Dr. Martin a publicat cercetări în reviste, cum ar fi Journal of Applied Behavior Analysis, The Behavior Analyst, Research in Developmental Disabilities și Journal of Autism and Developmental Disorders, și utilizează cu succes tehnologia, mass-media și software în predare și cercetare.

Dr. Martin a fost unul dintre experții internaționali care au analizat ultima dată lista de sarcini BACB și a fost, de asemenea, unul dintre experții în materie, care au generat Lista de sarcini BACB pentru Autism și Codul Profesional BACB cât și Codul de Conformitate Etic pentru Analiștii Comportamentali.

În aprilie 2015, dr. Martin a devenit Director pe Dezvoltare Internațională BACB contribuind la promovarea globală a BACB și la extinderea numărului de analiști comportamentali și a cursurilor de formare la nivel mondial. Locuiește la Londra în Marea Britanie.

Tema Dr. Martin pentru Conferinta internationala ABA Chisinau 2019 este: ABA ȘI INTERVENȚIA COMPORTAMENTALĂ ÎN AUTISM.

Rezumat: Această prezentare va puncta importanța intervențiilor evaluate științific în general și al intervenției comportamentale în special în cazul autismului. Va fi furnizată o scurtă trecere în revistă a dovezilor științifice în sprijinul intervenției comportamentale și va fi oferită o prezentare generală a intervenției comportamentale contemporane pentru autism. Se va sublinia distincția dintre intervenția comportamentală pentru autism, ca una dintre numeroasele intervenții ale științei analizei comportamentului și știința însăși, și va fi subliniată importanța unor cerințe academice și experiențiale adecvate și amănunțite pentru a oferi o astfel de intervenție.


Lorenzo Todone, BCBA, MS.ED este un alt speaker notoriu la ICABAC 2019.

A activat in calitate de lector BCBA, BCaBA si RBT, supervizor al studenților acestor cursuri, la Iescum Istituto Europeo per lo Studio del Comportamento Umano, Parma, Italy.

Analist comportamental pentru dezvoltarea și implementarea programelor la domiciliu și școlare pentru copiii cu autism, sindrom down și alte dizabilități, precum si consultant în formarea părinților cu copii cu acest diagnostic care trăiesc în Italia. la Mipia, Modello Italiano di Intervento Precoce per l'Autismo, Parma, Italy.

Analist comportamental pentru dezvoltarea și implementarea evaluării funcționale și a planurilor de comportament pentru adulții care locuiesc în centre rezidențiale la Opera Santa Rita, Prato, Italy.

Tema prezentarii la conferinta: ”Cum să creștem și să se extindem interesele copiilor cu autism”


Жесткова Екатерина, ВСВА, Москва

Педагог-психолог, руководитель АВА-проекта «Шаг вперёд», со-учредитель и член правления ассоциации поведенческих аналитиков RusABA

Член организационного комитета ежегодной международной конференции «Прикладной анализ поведения: теория и практика», город Москва

Со-переводчик на русский язык и со-редактор книг «Тестирование ABLLS-R», «Успех в спектре», «Формирование речевых навыков у детей с РАС», «Учимся мотивировать и мотивируем чтобы учиться», доктора Джеймса Партингтона

О докладе.

Использование поведенческих контрактов в работе с детьми с ОВЗ младшего школьного возраста или «Что делать с этим хулиганом?». Из опыта работы.

Часто педагоги и родители жалуются на плохое поведение детей. Для них удивительно то, что ребенок, который понимает речь, сам может разговаривать, не слушается учителей и родителей, не выполняет задания, дерзит, употребляет ненормативную лексику, с ним вообще «невозможно договориться».

В таком случае может помочь поведенческий контракт.

Что такое контракт, как его составить, как ему следовать, какие возможны сложности и подводные камни – об этом и поговорим на конференции.

В докладе приведены примеры использования контрактов, видео-ролики работы с детьми. По окончании конференции короткие рекомендации по работе с использованием контрактов будут доступны для скачивания на нашем сайте.


Alexandru Tarasov este Analist Comportamental Certificat (BCaBA) din Moldova şi lucrează cu copiii folosind metodele Analizei Comportamentale începând cu anul 2004. Are o experienţă vastă în instruirea părinților, a specialiștilor și a profesorilor din cadrul şcolilor, în folosirea metodelor ABA în lucrul cu persoanele cu probleme de dezvoltare și de comportament. Din anul 2015 activează în Marea Britanie, este consultant independent şi în același timp asociat în cadrul Autism Consultancy Services Ltd, Marea Britanie. Începând cu anul 2015 este membru al Asociației de Analiză Comportamentală din Marea Britanie (UK-SBA).

Alexandru Tarasov a făcut diverse prezentări în cadrul mai multor conferințe internaționale, iar domeniul lui de interese este studiul folosirii tehnologiilor informaționale în lucrul cu persoanele cu autism; metode de instruire a persoanelor necalificate în folosirea metodelor ABA și dezvoltarea abilităților de auto-deservire și independență a persoanelor cu autism.

Alexandru Tarasov a fost implicat ca expert în cadrul grupului de lucru al BACB (Behavior Analyst Certification Board) care a avut drept scop revizuirea standardelor de certificare și menținere a certificării de către analiștii comportamentali (BACB și BCaBA).

Tema lui Alexandru Tarasov la Conferința Internațională ABA Chișinău este: "Strategii de învățare a copiilor sa accepte produse alimentare noi".

În această prezentare vor fi prezentate diverse strategii cu ajutorul cărora copiii cu autism și nu doar ei, sunt învățați să accepte să mănânce produse alimentare noi. Deseori publicul larg asociază problemele de acceptare a produselor noi, cu problema autismului. În special copiii nu accepta mâncarea sănătoasă, fructele, legumele și acceptă în special mâncarea considerată “Fast-food”. La rândul său, acest fapt ar putea avea consecințe de sănătate mai grave cum ar fi: obezitatea, diabetul zaharat și tulburările cardio-vasculare. Însa experiența și studiile în acest domeniu arată că problemele de alimentare sunt menținute de anumiți factori din mediul extern al copiilor. Iar prin schimbarea sistematică și planificată a acestor factori și folosind strategiile Analizei Comportamentale, copiii pot fi învățați să accepte produse alimentare noi.


CHIHAI JANA, MD, PhD, MSC, psihiatru și psihoterapeut din Republica Moldova este vorbitorul care va reprezenta Republica Moldova la ICABAC2019.

Este președinta Societății Naționale de Psihiatri, Narcologi, psihoterapeuți și psihologi clinici. Este profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" din Chișinău, senior consultant în sănătatea mintală la Institutul Trimbos Moldova, proiectul MENSANA. A studiat medicina si psihiatria, a primit specializare psihoterapeutica la Scoala Europeana de Psihoterapie, Socio-si Somatoanalaza la Strasbourg, Franta si Asociatia de Psihoterapie Integrativa si Psihologie Clinica, Iasi, Romania. A absolvit cursurile de masterat în sănătatea mintală publică, politică și servicii în cadrul Universității medicale de la Nova din Lisabona, Portugalia și are master în domeniul cercetării socio-economice în domeniul sănătății mintale de la Universitatea Berkley din California.

Tema dnei Chihai: Cercetări privind autismul și tulburări genetice rare în Moldova.

Cercetarea se va concentra pe următoarele aspecte ale problemei:

a. Analiza stării legislative actuale privind acoperirea și stabilirea serviciilor sociale și de sănătate pentru copiii cu tulburări genetice

b. Raportul Cercetării Societății Civile privind statisticile privind autismul din Moldova

c. Studiu privind problemele sociale și nevoile serviciilor pentru părinții copiilor cu ASD și tinerii cu autism.


Alina Bobârnac este inițiatoarea proiectului DAAL România, analist comportamental acreditat BCBA, unul din membrii echipei create in jurul primului copil recuperat din Europa de Est in urma cu cincisprezece ani, si a lui Damian I. Nedescu, tatal acestui copil. Intre timp, in anii care au urmat recuperarii lui Radu, Alina s-a specializat in ABA (analiza comportamentala aplicata) in UK si a facut parte din echipa UKYAP, a devenit lector al cursului BCBA/BCaBA Clemson University-Romania si a fondat centrul New Odyssey, cu rezultate remarcabile in recuperarea copiilor cu TSA. In aceeasi perioada Damian I. Nedescu a fondat situl www.autism.ro (cu o resursa de peste 20.000 articole in forum), a fondat centrul Horia Motoi specializat in interventia ABA si a devenit unul din cei mai importanti exponenti ai luptei pentru diagnosticarea la timp si recuperarea a cat mai multor copii cu TSA.

Parte a proiectul DAAL Autism Project, platforma ABAToolkit.com este instrumentul absolut necesar pentru implementarea eficienta a interventiei ABA.

Tema prezentării la conferința: Monitorizarea progresului copilului in programul ABA cu ajutorul platformei ABAToolkit

ABAToolkit este o platformă pentru crearea și implementarea planurilor de intervenție personalizate complete și adaptate copiilor cu TSA. Cu ajutorul instrumentului de evaluare, precum și prin crearea unei baze personale de protocoale, ABAToolkit îi permite părintelui, terapeutului și coordonatorului să facă schimbări rapide în programul curent al copilului și să-i urmărească progresul prin rapoarte și grafice detaliate.

Oferă părinților un sistem transparent al tuturor programelor și intervențiilor copilului și le oferă toate informațiile necesare asumării celui mai important rol în procesul de învățare și dezvoltare al copilului.

Programul online ușor de utilizat ghidează terapeuții pas cu pas prin programele copilului și le oferă instrumente de a înregistra achizițiile zilnice ale copilului, precum și de a înregistra datele din intervențiile pe comportamentele problematice.

Sprijină coordonatorul cu ajutorul instrumentelor de care are nevoie pentru a crea planuri de intervenție personalizate și a monitoriza progresul copilului cu autism prin rapoarte săptamanale sau lunare, analiza graficelor actualizate zilnic de echipa copilului și sprijină trainingul continuu al terapeutului și al părintelui prin oferirea de feedback pe baza înregistrărilor video încărcate de părinte pe platformă.


Aspectul medical al tratarii autismului va fi prezentat de Doctor Maurizio Brighenti,Medic, specialist in Neoropsihiatria Infantila, Psihoterapeut.

Directorul comisiei stiintifice GISA (Grupul Italian de Studii in Autism)

Directorul Sectiei de Neuropsihiatrie infantila, Verona (IT)

Fondatorul Centrului de Diagnostic, Tratament si Cercetare in Autism, Verona (IT)

Directorul comunitatii terapeutice de sanatate pentru adolescenti “I Cristalli“

Reprezentant medical al Asociatiei Luna (Parintii si Autismul) din Brescia (IT)

Director de master in domeniul Formarea in Autism

Autorul a doua carti: "Autismo e comunicazione Facilitata", "Autismo e Scuola".

Formator si speaker in diverse domenii specifice Autismului.

Tema prezentarii la ICABAC 2019: Diagnosticul precoce si Microbiomul Intestinal.